Gralles i tabals​

Què són les gralles i tabals?

Els castells no es poden entendre sense la música de les gralles i tabals. La seva història està estretament lligada a la del món casteller ja que van de la mà des del seu origen al Ball de Valencianes o Muixeranga.


Moltes de les melodies que encara avui en dia s’interpreten al llarg d’una actuació castellera tenen el seu origen a finals del segle XIX i principis del segle XX.


Els instruments presents en tota actuació castellera són la gralla i el tabal, aquests estan presents des de l’inici de l’actuació (amb el toc d’entrada a plaça) fins al final (amb el toc de la polca o el toc de vermut que sona a moltes places castelleres a l’acabar una actuació), tot i que la peça més coneguda és el toc de castell.


El toc de castell acompanya totes les construccions castelleres i és la responsable d’anar informant als castellers de com es va desenvolupant el castell, tenint en compte que tant la pinya com els membres del tronc inferior no veuen el desenvolupament del castell. Per tant, aquest és el toc que marca els tempos i serveix de guia per a tots els membres de la construcció.


Formar part de l’equip de Gralles i Tabals dels Castellers de Mallorca és una manera més de formar part de la nostra família. Es tracta de la part més adient pels més creatius i artístics, i per tots aquells que per un motiu o un altre prefereixen gaudir de la colla des de afora de les construccions.


Vols aprendre a tocar un instrument molt original i poc conegut com la gralla? O prefereixes acompanyar les construccions amb baquetes i tabal? Aquest és el teu lloc dins la petita gran família dels Castellers de Mallorca!


No t’ho pensis més i contacta mitjançant el correu electrònic info@castellersdemallorca.com