Coneix l'equip i la historia darrera dels Castellers de Mallorca​

Junta directiva

La Junta Directiva està composada des del mes de novembre de 2021 per:

Cap de colla

Cap de Colla: Enric de la Calle

Segon cap de colla

Segon Cap de Colla: Ferran Ferrer

Cap de Canalla: Joan Larrea

Junta tècnica

Cap de Colla: Andreu Alba

Segon Cap de Colla: Baltasar Bennasar

Cap de Canalla: Mercè Bardon

Cap de pinyes: Aitor González

Cap de troncs: Álvaro Pozuelo

Junta DIRECTIVA

President: Jordi Segura

Vicepresident primer i tersorer: Félix Pérez

Vicepresident segon i secretari: Borja Darder

Cap Sanitari: Teresa Oliver

Cap de festes: Cati Gayà

Equip de comunicació: Dani Salom, Alba Rodríguez, Juanan, Marta Alorda

Paradeta: Pere Morey

Història dels castells i Castellers de Mallorca

La tradició castellera es remunta a fa més de dos-cents anys, al tradicional Ball de Valencianes o també coneguda com a Muixeranga, originària de la regió d’Algemesí.

Les primeres referències dels castells es troben al segle XVIII al Camp de Tarragona, concretament a Valls, i poc a poc es va anar estenent cap al Penedès i, durant tot el segle XX, per tot Catalunya. Va ser especialment en els anys vuitanta quan la tradició castellera comença a entrar en auge i es vincula estretament a les festes populars. Finalment, els castells van ser declarats Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat per la UNESCO el 16 de novembre de 2010. És a partir d’aquest moment que l’activitat castellera entra en la seva coneguda època de platí a causa de la seva extensió fora de les fronteres espanyoles i arribant a països molt llunyans com són la Xina (Xiquets de Hangzhou), Austràlia (Colla Castellera dels Koales de Melbourne) o Canadà (Castellers de Vancouver), entre moltes altres: Dublín, París…

Els castells són realitzats pels anomenats castellers que són persones que formen part d’una colla castellera per organitzar diverses construccions. En elles intervenen un nombrós grup de persones de totes les edats, complexions físiques i múltiples i variades característiques, que s’entrenen, o com s’anomena més tècnicament, assagen durant tot l’any per preparar les seves actuacions i, especialment, al Concurs de Castells que es celebra de manera bianual.

Es tracta d’una activitat grupal on tenen cabuda tota mena de persones, sense distincions. Hi treballen en equip persones de sexes, edats, races, ideologies, cultures, llengües, complexions… dispars i la seva característica principal és la realització d’uns objectius comuns entre tots els components del grup.

Les agrupacions castelleres han d’estar inscrites en la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya que és l’òrgan que organitza i gestiona l’activitat de totes les agrupacions castelleres en actiu que, actualment sumen un centenar, entre les quals hi ha 12 universitàries i 2 en formació.

Concretament, la Colla Castellers de Mallorca és una associació degudament legalitzada i registrada en el corresponent departament de Presidència del Govern dels Illes Balears i forma part de la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya.

Les activitats de la colla s’iniciaren el mes de febrer de 1996, des de llavors l’activitat ha continuat de manera ininterrompuda i cada vegada s’han anat sumant més participants. En aquest moment formen part de l’entitat al voltant d’un centenar de persones, totes elles d’edats, professions, religions, llengües, cultures, classes socials i procedències diferents.

La nostra activitat comença a ser coneguda a Mallorca gràcies a les retransmissions fetes per TV3 i Canal 33 que van començar a popularitzar les actuacions de les dues colles mallorquines, de manera que ara ja són moltes les persones capaces d’entendre què succeeix en una plaça quan els membres d’una colla alcem i descarreguem qualsevol castell.

Però hi ha més que això que és visible a simple vista. La formació dels castells a plaça no és tot. Darrere de les actuacions trobem el que les fa possible: el món i l’ambient casteller, que és el que omple completament de satisfacció als membres de l’entitat. Dit d’una altra manera, aquest treball fa que ens sentim membres d’una comunitat que lluita en equip, generós, positiu i que mira sense por cap endavant per aconseguir un objectiu en comú. Aquesta és la veritable clau de l’èxit. Moltes hores d’assaig perquè el més petit de tots, l’enxaneta, coroni el castell; no hi ha res tan satisfactori com la consecució d’un objectiu pel qual tot el grup ha estat lluitant durant molt de temps.

Els castells són el clar exemple de la inclusió de tots els seus membres i el seu esforç conjunt per aconseguir superar les seves metes i reptes mitjançant una barreja de confiança i il·lusió.

Igual que succeeix en altres entitats i associacions, nosaltres volem sentir el plaer d’haver superat els reptes que nosaltres mateixos ens hem plantejat, un plaer que se sent encara més gran pel fet de compartir-lo amb els nostres companys. Tenint sempre present que la unió fa la força i que com més ens sumem a la construcció d’un castell la seva mida serà més alta i amb moltes més garanties de realitzar-lo sense complicacions.

En definitiva, en la nostra activitat tenen cabuda tota mena de persones per a la consecució d’objectius comuns i quantes més persones formem part d’aquesta gran família podrem realitzar castells més complexos i de major qualitat.