La Colla

Qui som i què fem…

CASTELLERS DE MALLORCA

La Colla Castellers de Mallorca és una associació de caràcter cultural que té com a objectiu la pràctica i el foment dels castells, és a dir: formar estructures humanes d’acord amb les normes determinades per la llarga tradició històrica de la cultura popular. La colla, en tant que associació, esta degudament legalitzada i registrada al departament corresponent de la Presidència del Govern de les Illes Balears i, a més, forma part de la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya.

Les activitats de la colla s’iniciaren el mes de febrer del 1996, des de llavors han continuat ininterrompudament i cada vegada s’hi han anat afegint més participants. En aquest moment formen part de la colla més d’un centanar de persones de totes les edats i professions, religions, llengües, cultures i classes socials.

El món dels castells humans comença a ser conegut a Mallorca. A part de les retransmissions fetes per TV3, Canal 33, que vàren començar a popularitzar-los, les actuacions de les dues colles de l’Illa fetes aquí han tingut un ressò important en els mitjans de comunicació de manera que ara ja són moltes les persones capaces d’entendre el que succeeix a una plaça quan els membres d’una colla aixequem i descarreguem qualsevol castell.

Però, hi ha més que allò que és visible. La formació dels castells a plaça no ho és tot, al darrere hi ha el que la fa possible: el món i l’ambient casteller, que, ben segur, és el que acaba d’omplir de satisfacció els membres de la colla.

Dit d’una altra manera, ens sentim membres d’un grup que treballa en comú, que és generós, positiu, que mira endavant per assolir un objectiu, pel qual tots ens sacrifiquem.

Són moltes hores d’assajos perquè l’enxaneta faci l’aleta al capdamunt del castell. En contrapartida: no hi ha res tan satisfactori com la coronació d’aquella construcció per la qual la colla ha estat lluitant durant molt de temps.

Naturalment es poden trobar aquests valors en altres activitats humanes, a més a més dels castells, clar que sí, però és amb els castells que aprens a observar, a estar en tensió mentre romans relaxat, a compartir l’esforç, a saber estar en contacte amb els companys, a mesclar suors, i sobretot aprens a confiar en els companys i companyes de la colla.

Això és el què volem, sentir el plaer d’haver superat els reptes que la pròpia colla s’ha assignat, que es percep més elevat pel fet de fer la feina en equip. Aquest plaer també el volem tenir a Mallorca. Volem consolidar el fet casteller a l’illa, perquè al cap i a la fi, aquesta és la nostra terra i la gent de Mallorca és la nostra gent. En definitiva, és en aquest redol i amb aquesta gent amb qui volem compartir els valors de la nostra activitat.